pátek 10. července 2015

Koupaliště

Když už jsme přestali doufat, že bude místo pro bazén hotové v termínu, kdy ještě bude počasí ke koupání vhodné, a poté, co jsme z tohoto důvodu bazén raději postavili jinde na nejrovnějším místě na pozemku, objevili se dělníci s nákladním autem plným betonu. První signál o této akci byl vyslán již včera, když byl jeden z nich kontrolovat výkopy udělané Standou. Výsledek jeho práce očividně prošel závěrečnou kontrolou, nic už tedy nebránilo započetí. Tvárnice samotné už na pozemku byly, musely se jenom přesunout na místo určení.
Nejdříve ovšem bylo na stejné místo potřeba přesunout beton od vjezdu. Celkem čtyři dělníci (ještě že je neplatím od hodiny) si práci rozdělili následovně: dva mladší a tedy statnější vozili kolečka betonu do kopce, dva starší a tedy zkušenější jej rovnali do vodováhy. Po vybetonování základů přišlo na řadu to nejtěžší – založení první řady. Jakmile je první „šichta“ založená, jsou ostatní již celkem jednoduché. Tedy za předpokladu, že první byla založena správně, jinak řečeno rovně a všechny strany budoucí opěrné zdi svírají pravý úhel. To nebývá úplně vždy samozřejmostí a už vůbec to není taková sranda, jak by se mohlo na první pohled zdát. S trochou nadsázky se dá říct, že zakládání první řady trvá stejně dlouho jako zdění všech ostatních.
Když byla nejtěžší fáze za námi, začalo samotné zdění. A i zde se vyskytl menší problém. Tvárnice měly z nějakého důvodu délku 39 cm místo 40 cm, což při zdění opěrné zdi o vnitřních rozměrech čtyři krát čtyři metry znamená mezeru 10 cm (pro pomalejší počtáře: v řadě je 10 tvárnic, u každé chybí centimetr). Samozřejmě, není problém jednu tvárnici přidat, tak ovšem končí až za zdí. To také není problém, nakonec se to zasype hlínou, ale 10 cm není polovina z 39 cm, což s sebou nese problém s vazbou. Tvárnice jednoduše není možné vázat na půlky. Chceme-li toho dosáhnout, musí být každá druhá řada doplněna o tvárnici zkrácenou na 3/4 své délky (pro pomalejší počtáře: je potřeba jí zkrátit právě o těchto 10 cm, aby byla vazba na půlce). Navíc nesedí ani v rozích, protože hloubka tvárnic je 15 cm, což není polovina z 39 cm. Prostě úplný nesmysl, docela by mě zajímalo, kdo takovouhle blbost vymyslel.
Bohužel se nakonec ukázalo, že bylo materiálu celkově málo. Při objednávání se totiž počítalo s výškou zdi 0,8 m, nakonec to bude v jednom z rohů dokonce až 1,4 m. Materiálu by však bylo málo i na původní nižší verzi, celkově se musí přiobjednat 70 kusů. Snad je budou mít někde na skladě. Během dneška se tak dokončila zhruba polovina budoucích opěrných zdí.
Ani já jsem nezahálel, během dne jsem rozvozil a zarovnal všechny hromady zeminy, které vznikly během hloubení základových patek sloupků plotu na obou stranách pozemku. Částí jsem zarovnal nerovnosti na pozemku, část jsem hráběmi rozhrabal do prostoru. Každopádně by se měla zase o něco lépe a rychleji sekat tráva, nebude-li potřeba všechny ty hromady objíždět.

Základy vybetonovány, probíhá zakládání první řady

Něco se dneska udělalo, hotové to však není

Žádné komentáře: