pondělí 31. prosince 2012

Hodnocení dodavatelů

Letošní rok je pomalu minulostí a mně se zdá, jakoby trval opět o něco kratší dobu než ten předešlý. Prolétli jsme jím rychle jako na tobogánu, ovšem i během této zdánlivě krátké doby nám nadělil spoustu novinek. A protože je tento blog o stavbě našeho domu, budu se i v aktuálním příspěvku držet tématu. Konec roku je tradiční čas bilancování a ohlédnutí se za uplynulými měsíci. Ani já nezůstanu pozadu a v následujících řádcích stručně zhodnotím dodavatele na naší stavbě a pokusím se jednoduše shrnout své zkušenosti s nimi.
Jiří Kříž – Majitel, mozek a logistik stavební firmy Nika, ke které se vyjádřím o odstavec níže. Zároveň i projektant, který náš dům navrhl, resp. naše přání přenesl do podoby stavebních plánů. Na projektu jsme pracovali přes čtyři měsíce, během nichž jsme pana Kříže zahlcovali smysluplnými i nesmyslnými požadavky, změnami a úpravami. On je trpělivě zanášel, plány měnil a snažil se nás také korigovat. Pro mě osobně byla práce na projektu bezproblémová a běžela hladce. Pokud bych vybíral znova, opět bych se na něj obrátil. Na druhou stranu je pan Kříž projektant, ne architekt, je proto potřeba mít vlastní představu a přinášel své nápady. Doporučil bych proto těm, kteří mají jasnou vizi a vědí, co by chtěli. Pro někoho, kdo má teprve mlhavou představu stylu menší rodinný dům pro čtyřčlennou rodinu s velkým obývacím pokojem to není správná volba.
Nika stavební – Firma dodávající drtivou většinu stavebních prací na našem domě, zosobněná výše zmíněným majitelem panem Křížem. S tím jsem jednal po celou dobu, a proto firma a on pro mě jedno jest. Pan Kříž je velice ochotný, přístupný ke změnám a otevřený vyjednávání. Své kontakty dokáže využít i ve prospěch investora, je flexibilní a schopný reagovat rychle v případě, že budete chtít udělat na stavbě operativní změnu v materiálu, umístění okna atp. Většinu starostí nese sám, o stavbu se pravidelně zajímá a obhospodařuje po všech stránkách, aktivně spolupracuje s ostatními dodavateli. Při fakturaci je přesný, vícenáklady byly vždy sjednány předem. Samozřejmě jsem se potkával i s dělníky, hodnotit každého zvlášť však nehodlám. Obecně lze říci, že i zde byli řemeslníci lepší i horší, a i zde platí kontrolovat, kontrolovat a ještě jednou kontrolovat. Práce je na 98 % kvalitní, zpětná vazba od ostatních dodavatelů byla vždy pozitivní. Ke konci stavby se vyskytlo pár nesrovnalostí menšího charakteru, které připisuju na vrub hektickému období před zimou, kdy chtějí všichni bydlet. Náprava však byla rychlá a na vrub dodavatele. Předpokládám proto, že ani s případnou reklamací nebude problém, i když zkušenost zatím chybí. Mohu proto vřele doporučit všem, kteří chtějí začít stavět.
Vladimír Čapek – Stavební dozor dohlížející na kvalitu a způsob provádění stavebních prací. Člověk s dlouholetými zkušenostmi v oboru, realisticky nahlížející na věc a snažící se dosáhnout optimálního výsledku s ohledem na rozpočet investora. V diskuzích s panem Křížem nalézal vhodná řešení, jako bonus hodnotím bezplatné telefonické konzultace na různá témata. Jeho pomoc byla neocenitelná, přesto však nákladově nevýznamná. Zcela určitě doporučuji při jakékoliv stavbě zajistit si vlastní stavební dozor, ideálně formátu pana Čapka.
Vladimír Břehovský – Na stavbě působil pouze den, než jsem ho vyhodil. Před firmou Břehovský jsem už důrazně varoval ve svém příspěvku s názvem Třetí den bagrování v červenci 2011. Jedná se o neseriózní firmu nabízející nekvalitní služby. Mé zkušenosti jsou otřesné, viz bagrista, jenž se přiznal, že daný typ bagru řídí poprvé, či snaha vytáhnout ze mě peníze tvrzením, že práce budou trvat 14 dní (nakonec bylo hotovo za 3 dny). Opakovaně apeluji na všechny čtenáře – spolupráce s touto firmou by byla velkou chybou!
Petr Kůstka – Pana Kůstku jsem oslovil, protože Vladimír Pavle byl pracovně vytížený a já nutně potřeboval vybagrovat prostor pro budoucí dvojgaráž. Na stavbě také působil jenom jeden den, víc totiž nebylo potřeba. Práce byla odvedená rychle, kvalitně, dle požadavků a za předem dohodnutou cenu. Celkově lze tudíž hodnotit výborně, jako plnohodnotnou náhradu Vladimíra Pavleho a v případě potřeby bych se na tohoto bagristu s klidem znovu obrátil.
Vladimír Pavle – Tento člověk prováděl 95 % všech výkopových a zemních prací na naší stavbě. Pokud se ho podaří odchytit, může se člověk spolehnout na kvalitně a rychle odvedenou práci bez prostojů, s použitím hlavy a dle požadavků investora. Disponuje také nákladními automobily a dokáže proto zakázku komplexně obstarat sám, včetně odvozu zeminy. Bohužel cena jeho práce nepatří mezi nejnižší, nepatří ani mezi průměrné. Osobně ji hodnotím jako středně vysokou, což může někoho odradit. Jde-li vám však o kvalitu a nechcete dělat kompromisy, určitě mu zavolejte.
GeoWorks (Pavel Hromas) – Zde není hodnocení tak jednoduché. Všechno běželo jak má do té doby, než mělo dojít k vyrovnání závazků. Jednání před započetím prací byla věcná a seriózní, majitel firmy se i s bagristou přijeli na pozemek podívat a dohodli jsme, co se bude dělat. Bagrista odvedl podle mě kvalitní práci, pracoval rychle a přemýšlel u toho. Bohužel urazil kousek vrchní části fasády na rohu domu, což se i při nejlepší vůli stává a není to žádný průšvih. Ovšem postoj majitele k nápravě byl naprosto šokující. Absolutně nechtěl slyšet nic o vlastní zodpovědnosti, veškerou vinu svaloval na mě (!) a nápravu odmítl. Můžu proto být rád, že se nestalo nic většího a z důvodu, že se majitel nedokáže ke vzniklým problémům postavit čelem, nemohu tuto firmu nikomu v žádném případě doporučit.
Standa – Ve Svádově a okolí známá postava, všichni ho znají stejně jako on zná všechny, s každým si tyká a vůbec. Provádí práce všeho druhu, od sekání trávy, přes výkopy základů, odstraňování náletů až po pomoc při zdění. Zkrátka za vás udělá všechno, co se nechce dělat vám. Rychle, levně a kvalitně. Používá totiž při práci hlavu a i když tak na první pohled nevypadá, dokáže si poradit s lecjakým problémem. A přestože má hluboko do kapsy, jedná fér. Nemusíte mu stát neustále za zadkem, aby vás nenatáhl jako jiné, zavedené firmy. Mohu ho vřele doporučit všem, zatím se předvedl jenom v dobrém světle. Pokud příště narazím opět na něco, do čeho se mi nebude chtít, vím, komu volat.
Staviva hobby, DEK Trade, Ptáček, Planeo elektro – Staviva Hobby dodávaly většinu stavebního materiálu, DEK Trade tu menší část plus materiál pro střechu, Ptáček veškerou sanitu, obklady a dlažby a Planeo elektro elektrozařízení kuchyně. Obecně platí, že jsem dodavatele vybíral nejen na základě ceny, ale také toho, zda dodavatel dokáže obstarat celou zakázku, přichází s vlastními substituty, jaké jsou možnosti reklamace, vrácení nepoužitého materiálu, vstřícnost obchodních zástupců atd. Nemá cenu probírat každého do hloubky, vše shrnu do jedné věty. Staviva Hobby: ochotní jednat o ceně, sehnat a obstarat co je potřeba, zpětně odebrat nepoužitý materiál. DEK Trade: ochotni jednat o ceně, seženou většinu objednávky, ale ne všechno, vstřícnost. Ptáček: podle mého názoru nejlepší dodavatel v oblasti sanity, a to jak s ohledem na cenu, tak šířku portfolia, dopravu, servisu, služeb, není však možné měnit zakázku operativně. Planeo elektro: ochotni jednat o ceně, seženou, co chcete vy, ne co potřebují prodat, vstřícný personál, doprava a služby bez problémů, sehnat zakázku však trvalo déle, než jsem čekal. Každopádně bych se na každého z výše uvedených dodavatelů jistě obrátil znovu.
PD okna – Menší firma dodávající otvorové výplně značky Slovaktual. Ty jsem si vyhlédl již na For Archu a dodnes je považuji za jedny z nejkvalitnějších. U oken a dveří je totiž nutné porovnávat spoustu parametrů, ne jenom cenu jako u stavebnin, kde cihla Porotherm je pořád cihla Porotherm. Důležité také je, zda má dodávající firma vlastní montáž a na kolika zakázkách získala zkušenosti. Po důkladném výběrovém řízení jsem zvolil PD okna a nelituji. Jsou ochotní vyjednávat o ceně, splnit vaše nestandardní požadavky, věnují se zakázce od začátku až do konce a zajistí kvalitní montáž (dle názoru mého stavebního dozora a dosavadních zkušeností). Seřízení po určité době je zdarma, připomínky, úpravy a opravy řeší rychle a bez zbytečných výmluv. Jsou proaktivní a flexibilní při přizpůsobování se časovým potřebám zákazníka. Mohu doporučit všem, kteří uvažují o nových oknech nebo o jejich výměně.
Boulit – Dodavatel interiérových dveří, ke kterému nemám absolutně žádné výhrady. O ceně se sice moc jednat nedá (není však ani tak vysoká), zakázka však byla dodána v dohodnutém termínu, kvalitě a ceně. Všechno běželo jako po drátkách, žádná překvapení se nekonala. Přidám-li k tomu nevídanou ochotu prodejců věnovat se zákazníkovi a techniků přijet, zaměřit, řešit nestandardní požadavky, komunikovat a spolupracovat se zástupci stavby, máme dokonalý koktejl, jenž se bohužel ani po více než dvaceti letech tržního hospodářství a konkurence jen tak nevidí. Absolutně žádný problém nebyl ani v případě naší žádosti na dodatečné seřízení dveří poté, co jsme začali topit. Vše zdarma, bez řečí a s úsměvem. Velká jednička s hvězdičkou.
Eurokrby – Jak je z názvu patrné, jde o firmu dodávající krby a krbové vložky. Vzhledem k tomu, že se z mého pohledu jedná o důležitou součást domu a jeho systému vytápění, neoslovoval jsem žádné menší a neznámé společnosti, ale soustředil se pouze na zavedená jména. Eurokrby proto neměly velkou konkurenci. Cenově se pohybují ve stejné hladině jako jim podobné firmy, přesvědčila mě však ochota majitele a jeho spolupracovníka komunikovat se stavební firmou a předcházet tak případným problémům. Práce byla provedena v termínu a podle mě kvalitně, ovšem menší designové nedostatky lze nalézt. Možnost jednat o ceně, podmínkách smlouvy a individuální a proaktivní přístup před provedením zakázky jsou hlavní pozitiva tohoto dodavatele, nemohu se však zbavit dojmu, že ochota znatelně poklesla po zaplacení celé požadované částky. Zatím (zaplaťpánbůh) nemám zkušenosti s řešením reklamací. Pokud bych se rozhodoval dnes, nejspíš bych tuto firmu oslovil znovu, ovšem i z toho důvodu, že moc možností není a pozitiva převažují nad negativy.
Podlahy Hiřič – Tato firma nám dodala veškeré podlahové krytiny vyjma dlažby. Stejně jako u krbů jsem se i zde soustředil na zavedená jména, ovšem v tomto oboru je o poznání větší konkurence. Ceny jsou veskrze stejné napříč trhem, smlouvat se o nich moc nedá. Prodejce i majitel firmy jsou ochotní a proaktivní, věnují se zákazníkovi a snaží se vyhovět jeho stylu. Upozorňují na různé akce a možnosti slev, přináší vlastní pohled na věc a pomáhají v nelehkém výběru materiálů, barev a vzorů. Stejně tak dělníci jsou přívětiví, bez řečí a s dobrými nápady řeší nejen chyby řemeslníků před nimi, ale také případné reklamace. Zde totiž bohužel už zkušenosti s opravami vzniklými během pokládky máme, a to ve více místnostech a u více materiálů. Nejedná se o žádné velké nedostatky bránící v užívání, s ohledem na cenu zakázky však zamrzí již jejich samotná existence. Kvalita montáže by proto z mého pohledu mohla být rozhodně lepší. Dodávka nebyla provedena ve smluveném termínu, nakonec trvalo dvojnásobnou dobu, než bylo vše hotové. Z těchto důvodů si nejsem úplně jistý, zda bych podruhé vsadil na stejnou kartu, nebo se spíše poohlédl jinde. Vidím to padesát na padesát.
Pokorná – Výběrové řízení na dodavatele kuchyně bylo dlouhé a velice detailní. Postupně odpadávali další a další uchazeči, až jsme se rozhodli pro firmu Pokorná. Práce na návrhu kuchyně a výběru materiálů, barev a vybavení byly podobné u všech oslovených firem. Lišily se pouze tím, zda jsou komponenty prefabrikované, či zda jde opravdu o řemeslnou výrobu. Vzhledem k tomu, že jsme chtěli kuchyň skutečně na míru, soustředili jsme se na variantu číslo dvě. Druhým rozlišujícím prvkem byl individuální přístup a ochota prodejců a montérů. Obojí je podle mě u firmy Pokorná na vyšší úrovni, než je průměr celého trhu. Dalším plusem byly letité zkušenosti s výrobou kuchyní a dobré reference kamarádů a známých. Do skupiny spokojených zákazníků nakonec patříme i my. Zakázka byla dodána včas, dle požadavků, v dohodnuté kvalitě a ceně, která ovšem nebyla nejnižší. Doposud jsme bez problémů řešili pouze jedinou drobnou reklamaci, veškeré nedostatky byly bez řečí vyřešeny ihned v procesu předávání díla. Budu-li kupovat novou kuchyň, opět se na firmu Pokorná obrátím.
HR interiér – Od této truhlářské firmy jsme si nechali zhotovit vybavení koupelny, šaten, spíže a vstupní chodby. Během předrealizační fáze se neobjevily jakékoliv problémy, jednání o cenách, materiálech, rozměrech atd. byla korektní a věcná, majitel byl nejen ochotný, ale přinášel i vlastní smysluplné nápady. Realizační fáze už bohužel vypadala jinak. Zakázka byla dodávána po kouskách, termíny se neustále posunovaly, výmluvy kupily. Nakonec se po více než třech měsících podařilo dodat vše, co bylo objednáno, kvalita byla zhruba na 90 %, a tak opravy menšího charakteru (polička nakřivo, dvířka nerovná, chybějící záslepky) tudíž nutné. A kolotoč telefonátů na téma kdy někdo přijede se rozjel nanovo. Suma sumárum: ceny příhodné, kvalita výrobků celkově není nejhorší, avšak ani výborná, navíc je to o nervy. Podruhé bych raději sáhl po jiném dodavateli a totéž doporučuji všem čtenářům blogu.
Feya – Truhláři z této firmy nám dodali vybavení do obývacího pokoje, tzn. konferenční stolek, stolek pod TV, knihovnu a poličky. První kontakt s majitelem společnosti byl velice pozitivní, sám majitel byl příjemný, ochotný, nápomocný a přicházel s vlastními nápady. Musím říct, že to bohužel není v dnešní době úplně standardní, i když by se to zdálo jako samozřejmost. Stejně tak realizační fáze byla bez jakéhokoliv problému. Vše bylo vyrobeno přesně podle zadání, dodáno v termínu a zatím jsme na nábytku neshledali žádné vady. Přidám-li k tomu ještě skutečnost, že z více než desítky oslovených firem byla tato nejlevnější, dostanu bezvadný koktejl nadprůměrně příjemného zákaznického přístupu, kvalitních služeb a perfektního zpracování. Rozhodně všem čtenářům doporučuji tuto společnost v případě potřeby oslovit, sám se na ní v budoucnu s důvěrou obrátím.
Kelcom – Dodavatele zabezpečovacího systému jsem vybíral relativně dlouho a podrobně, abych nakonec zjistil, že rozdíly mezi jednotlivými systémy a jejich dodavateli jsou minimální. Vítězem se stala firma Kelcom, s níž mám veskrze pozitivní zkušenosti. Dokáží se přizpůsobit individuálním požadavkům a termínům realizace zákazníka, přinášejí vlastní invenci, nezahlcují zbytečnými součástmi systému s cílem vytáhnout z investora víc peněz, ochota majitele i montérů je vysoká. Vyskytl se pouze jediný problém v propojení zabezpečovacího systému a garážových vrat, a to i přesto, že jsem byl majitelem opakovaně ubezpečen, že to problém nebude. Na jeho řešení stále pracujeme, nemůžu proto dát 100 %. Každopádně firmu Kelcom můžu doporučit, pozitiva jednoznačně převažují.
Petr Voldán – Tato zámečnická firma nám dodala interiérové nerezové zábradlí. Od samotného počátečního nákresu rukou, přes finální výkres s kótami, výrobu až po dodávku se nevyskytl absolutně žádný problém. Majitel ve fázi návrhu akceptoval naši představu a převedl jí do realizovatelné fáze. Sám vymýšlel systém napínání, ukotvení a další technická řešení, dodávka dorazila v termínu a požadované kvalitě, ochota jeho a jeho zaměstnanců je vysoká. Projevilo se to také nedávno, kdy se naší chybou objevily na zábradlí skvrny. Přesto si za jejich odstranění neúčtoval vůbec nic, dá se proto předpokládat, že příp. reklamace by taktéž proběhly k naší spokojenosti. Přidám-li ještě příhodnou cenovou politiku, nezbývá než konstatovat, že se jedná o kvalitního dodavatele, kterého mohu všem jednoznačně doporučit.
Redoma – Výběr garážových vrat byl stejně složitý jako výběr otvorových výplní. Hodnotil jsem a vybíral dlouho, nakonec padlo rozhodnutí oslovit firmu Redoma z Děčína. Důvodů bylo několik: dodavatel kvalitních vrat Hörmann, nižší cena oproti konkurenci za stejný produkt, ochota a vstřícnost prodejce, spolupráce se stavební firmou v předrealizační fázi. Samotná montáž je otázkou jednoho dne a víceméně na ní není co zkazit. Víceméně. Ať už to bylo vlivem mrazu během montáže, nebo kvalitou montérů samotných, vrata při posunu vržou, klepou se a je potřeba je seřídit. Komunikace ze strany dodavatele však po zaplacení celé částky citelně oslabila, trvá i několik dní než se prodejci dovolám, leckdy pomáhá až intervence majitele. Proto se jen těžko domlouváme na termínu opravy. Reklamace tak zatím neprobíhá podle mých představ (vlastně neprobíhá vůbec) a absolutně nejsem spokojený se záručním servisem. Během stavby jsem se do této situace dostal pouze jednou, a to s touto firmou. Pokud bych znovu vybírat dodavatele garážových vrat, společnost Redoma bych vynechal. Po dosavadních zkušenostech ji nemohu doporučit.
Zámečnictví Jiří Hašek – Poté, co se pan Voldán rozhodl ukončit podnikání, musel jsem se rozhlédnout na trhu po jiném dodavateli vjezdové brány a vstupní branky. Ve výběrovém řízení zvítězil Jiří Hašek, majitel a zámečník v jedné osobě. Cena v nabídce byla jedna z nejlepších, kvalita dodaných výrobků a montáže se prozatím zdá být v pořádku. S panem Haškem osobně se dá velice dobře diskutovat, snaží se vyhovět představě investora, sám navíc přichází na možná řešení a vylepšení. Stavební přípravu řešil napřímo s panem Křížem, což mi ušetřilo spoustu času a nedorozumění. Vyjma brány a branky jsme se nakonec domluvili i na dodávce pozinkovaných plotových sloupků, které maximálně splňují naši představu. Opravy a stížnosti řeší rychle, seřízení brány proběhlo do druhého dne. Pokud budu v budoucnosti potřebovat vyrobit něco z kovu, jistě se na něj znovu obrátím.
David Helebrant – Bez služeb geodeta se při stavbě domu neobejdete, geometrický plán s kulatým razítkem vám nikdo jiný nevystaví. Pravidla a cenová politika je však v tomto oboru rigidní a netržní, víceméně proto rozhodují spíše časové možnosti, osobnostní rysy a ochota daného člověka. Pan Helebrant rozhodně patří mezi ty, které rádi uvidíte, nesnaží se hledět pouze na vlastní zájmy, naopak bere v potaz také investora. Rád s ním spolupracuji, je vstřícný, ochotný přizpůsobit se termínům zákazníka, odvádí kvalitní služby s krátkou dobou dodání. Potřebujete-li zaměřit dům či pozemek, určitě mu zavolejte.
Milan Týce – Firma na výškové práce, kterou jsem najal na pokácení více než třicetimetrové břízy stojící na místě budoucího domu. Moc jsem mezi firmami nevybíral, dostal jsem tip a rovnou jsem zavolal. Práce byla odvedena v termínu, za předem dohodnutou cenu (kompromis mezi mou a jejich představou), jako bonus jsem obdržel nařezání kmene na metrové kusy. Moje jednodenní zkušenost je tudíž taková, že bych se na tuto firmu v případě potřeby opět obrátil. Nemám, co bych vytknul, ani co bych vyzdvihl.
A na konec ještě jedna poznámka. Pokud se Váš názor a zkušenosti neshodují s mými, tak se nedá nic dělat. A pokud byste rádi získali více informací, neváhejte a napište mi.

Žádné komentáře: