čtvrtek 18. června 2015

Největší díra ve Velkém Březně

Nedávno jsem se jen tak mimochodem zmínil o tom, že chystáme vylepšení místa pro bazén. Měla to být jenom jedna z vedlejších akcí letošního roku, kterému vévodí stavba plotu, nakonec ovšem vyrůstá do takových rozměrů, že si zaslouží vlastní příspěvek. Tedy spíše příspěvky, jsme teprve na začátku. Ono totiž zajistit zázemí pro bazén v kopci není žádná legrace. Ale popořadě.
Všechno to vlastně začalo už vloni, když jsem během své dovolené vykopal první verzi zářezu pro bazén (viz příspěvek Dovolená z 22. června 2014). Tehdy to byl víceméně amatérský pokus zajistit osvěžení pro rodinu během rekordně krátkého času. Rozměry zářezu byly 3 x 3 metry a jako podklad sloužila pouze k tomu určená geotextilie. Prostě rychlé řešení pro jednu sezónu. Letos jsme se však rozhodli pro řešení trvalé.
Zatím máme hotové výkopové práce. Zvládl je opět Standa a přestože byl nakonec v podstatě stejně drahý jako bagr, jeho nespornými výhodami byly preciznější práce a šetrnější přístup k okolí. On totiž takový bagr, i když malý, by dozajista při šplhání do svahu vyjel minimálně koleje a při práci rozjezdil povrch ve svém okolí, čímž by byly potřeba další vícepráce ve formě oprav. To se u Standy nestane. Navíc se dá s trochou nadsázky říct, že není o moc pomalejší. Když jsem ho viděl při práci v ukrutném vedru, kdy v podstatě nepolevil, dokud neměl hotové to, co si pro daný den zadal, dospěl jsem k jednoznačnému závěru: pokud není Terminátor, Robocop nebo nepochází z jiné planety, jedná se o vzácnou hříčku přírody. Každý druhý by se na to po pár hodinách vykašlal a každý první by to zcela jistě nezvládl za dva a půl dne.
Je to opravdu neuvěřitelné. Během rekordně krátkého času zvětšil rozměry zářezu o 50 % na 4,5 x 4,5 metru, zarovnal povrch 10 cm pod terénem kvůli vysypání štěrkem a vykopal základy pro budoucí opěrnou zeď. Při tom přeházel Tatru zeminy (skromný odhad), s kterou si nyní nevím rady. Nejspíš někde vznikne nějaká skalka, nebo se v nějaké části pozemku vytvoří rovina. Materiálu je totiž víc než dostatek. Zatímco vloni jsme zeminu přiváželi, nyní bychom zas nějakou rádi odvezli.

Původní zářez ve svahu z loňského roku
Verze 2015 je o 50 % větší

Ve Velkém Březně není aktuálně větší díra


Žádné komentáře: