sobota 28. dubna 2012

Komín a štuky

V posledních několika týdnech se zabýváme finální podobou interiéru, což jsem již několikrát v minulosti zmiňoval. Doma se nám proto střídají vzorníky, kupí katalogy a přibývají nabídky na nejrůznější věci, od dlaždic, přes lamina na kuchyňskou linku a zařizovací předměty do koupelny, až k podlahovým krytinám. Právě podlahy jsou důležitou součástí domu, a to zejména ta v největším společném prostoru v přízemí, tedy obývacím pokoji a jídelním koutu. Vzhledem k tomu, že v současném bydlení máme v obýváku parkety, tak jsme zvyklí na dřevěnou podlahu a chceme jí mít i v novém domě. Bohužel dřevo a podlahové topení nejde úplně stoprocentně dohromady, musíme proto pečlivě vybírat. A tak nezbývá než objíždět podlahářství nejen v okolí, ale také v Praze a vybrat to pravé ořechové. U nás to vlastně bude to pravé dubové, v nejužším výběru totiž zůstali dva favorité a oba jsou z dubu.
Poté, co jsem vyselektoval z nepřeberného množství krytin na současném trhu pár těch, které by z technického hlediska připadaly v úvahu, je na manželce, aby v rámci nich vybrala nejvhodnější dekor. A tak se pomalu ale jistě malými krůčky blížíme ke konečnému verdiktu a zanedlouho už budeme mít jasno, jak to u nás doma bude vlastně vypadat. Hrubou představu samozřejmě máme už teď, je potřeba jí však doladit. Aktuální stav je následující: u kuchyně jsme na 95 %, u koupelny zhruba na 80 %, u krbu na 90 %, u podlah zatím zhruba v polovině a co se obkladů týká, tak teprve začínáme.
Na stavbě se také pokračuje podle plánu. Největší změnou od posledního příspěvku je dokončení stavby komína. Ten má nyní svou finální výšku 8,3 m a prostupuje všemi poschodími až do nadstřešní části domu. Stal se tak jeho nejvyšší součástí (ostatně jako všechny komíny). Gratulujeme! Díky tomu mohl být usazen poslední překlad nad dveřmi do západního dětského pokoje a dokončena poslední příčka. Všechny vnitřní konstrukce jsou tak dokončeny.
Druhou nejviditelnější změnou je práce na vnitřních omítkách, přesněji řečeno na finálních štucích. V přízemí jsou hotové zatím pouze stropy, v podkroví naopak zhruba polovina stěn. I tak se ale blížíme do finále, s kvalitou omítek jsem zatím spokojený, a tak snad všechno spěje ke zdárnému konci.
Mezi další kroky stojící za zmínku patří zazdění druhého posuvného pouzdra pro dveře mezi obývacím pokojem a chodbou. Budou skrývat největší jednokřídlé dveře v domě o celkové délce 120 cm, pouzdro tak tvoří nemalou část příčky. Dále se pak v podkroví schyluje k vylévání podlah. Dorazil polystyren, který bude tvořit izolaci, a navíc u schodiště přibyl jakýsi obrubník, jež bude bránit vylití anhydritu na schody. A úplně na konec bych zmínil, že jsme změnili vzhled osvětlení schodiště. Světel bude víc, budou mít jiný tvar a budou na jiném místě, takže došlo opět na sekání. Nejde však o nějaký složitý zásah, takže je to ještě OK. To by mělo být snad všechno.
Vlastně ne, dnes jsme historicky poprvé vytáhli loni darovaný umělohmotný nábytek a udělali na terase, pokud se tomu tak dá říkat, první letní posezení. A já bych na to býval zapomněl!

Komín sahá do výšky 8,3 metrů
Nové štuky ještě nestačily ani pořádně uschnout
Pouzdro na největší dveře v domě už je zazděné

1 komentář:

Tynka_125 řekl(a)...

Já jsem tak ráda, že už máme tyto práce za sebou. Už potřebujeme dodělat jen nějaké drobnosti, ale ty doděláme za pochodu. V domě už bydlíme a těšíme se na první Vánoce v novém. V obýváku máme krbová kamna, díky kterým tu máme pravou rodinnou pohodu. Manžel si raději připlatil a koupil pořádná kamna, která jsou napojená do nerezového komínu. Velká kamna a nerezové komíny jsou zárukou kvality.